Aan te leveren documenten:

Volledig ingevulde schetskaart, Ouderschapsverificatie, Dekbon welke u van de hengstenhouder heeft ontvangen na de dekking.

Contactpersoon:

Sarita de Leeuw


De Clydesdale

Geschiedenis van het Ras
De Clydesdale is de trots van Schotland en is een inheems ras dat werd opgericht in Lanarkshire, waarbij Clydesdale de oude naam voor het district is. De geschiedenis van het ras gaat terug tot het midden van de 18e eeuw toen inheemse paarden van Lanarkshire werden geklasseerd in een poging om meer gewicht en substantie te produceren door het gebruik van Vlaamse hengsten.
Deze paarden werden door de Schotse boeren gebruikt als sterke kracht op het platteland. Naast inzet als trek- en werkpaard op de boerderijen werd de Clydesdale ook ingezet in de plaatselijke kolenmijnen en trok dit dier wagens door de straten van Glasgow.

Op zijn hoogtepunt had Schotland ongeveer 140.000 boerderijpaarden plus een onbekend aantal in dorpen en steden, waarvan de meeste geheel of gedeeltelijk Clydesdales waren. Het topjaar kwam in 1911, toen 1617 hengsten werden geëxporteerd. Drie jaar later werden de Clydesdales door het leger ingelijfd om te dienen in de Eerste Wereldoorlog. Het is bekend dat tussen 1850 en 1880 jaarlijks een groot aantal van de beste hengsten en enkele goede merries werden geëxporteerd, voornamelijk naar Australië en Nieuw-Zeeland. Het was echter na de oprichting van het stamboek dat de export in honderden begon te lopen en in de periode 1884 tot 1945 werden 20.183 exportcertificaten voor hengsten, merries en merrieveulens uitgegeven door de Society, de importerende landen waren niet alleen de Dominicaanse Republiek, maar ook Amerika, Zuid-Amerika, Rusland, Italië en Oostenrijk.
De omstandigheden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Groot-Brittannië heersten, maakten het noodzakelijk dat de landbouwindustrie op het hoogste niveau van productiviteit werd gebracht, en dit kon alleen worden bereikt door het uitgebreide gebruik van de tractor en helaas werden paarden vervangen door mechanische kracht.

Tijdens de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig nam het aantal rassen af en in 1975 werd de Clydesdale door de Rare Breed Survival Trust gecategoriseerd als "kwetsbaar". Door de jaren heen en met de toename van het aantal rassen, is het nu gecategoriseerd als "in gevaar".

Fokdoel

Hengstenkeuring
Om met een raszuivere hengst officieel te mogen fokken moet deze zijn goedgekeurd als dekhengst. Nakomelingen kunnen dan ook officieel in het Europees Clydesdale stamboek worden ingeschreven.
Voor een dergelijke goedkeuring is het volgende nodig:
a. de hengst heeft en minimale leeftijd van 2 jaar
b. een positieve schriftelijke bevestiging van ouderschap op basis van DNA
c. een veterinair certificaat van deugdelijkheid en geschiktheid voor fokdoeleinden  

Stamboek van oorsprong

Het stamboek van oorsprong van de Clydesdale is de Clydesdale Horse Society in Scotland. De Clydesdale Horse Society werd in 1877 opgericht, aansluitend richtte men het stamboek op, de Clydesdale Horse Society Stud Book (CHSSB), waarin alle Clydesdales geregistreerd konden worden. In dat jaar werd de Clydesdale erkend als paardenras.

Rasstandaard

Een Clydesdale moet een mooi open voorhoofd hebben, breed tussen de ogen, een plat profiel, brede snuit, grote neusgaten, een helder intelligent oog, grote oren en een goed gebogen lange nek die uit een schuine schouder springt met een hoge schoft.
Een Clydesdale zal normaal gesproken tussen 163 cm en 183 cm zijn, waarbij sommige merries iets kleiner zijn en sommige hengsten en ruinen iets groter.

De rug moet sterk zijn en het paard moet goede sokken en ribben hebben. De achterhand en benen moeten niet alleen lang zijn, maar ook goed gespierd, de Clydesdale is tenslotte een trekpaard. De meest voorkomende kleuren zijn bay en bruin met witte aftekeningen, maar af en toe worden zwarten, roans en vos gezien. De witte aftekeningen zijn kenmerkend en het is een uitzondering om een Clydesdale te zien zonder een witte bles en een aanzienlijke hoeveelheid wit op zijn voeten en benen.

De sokken van de Clydesdale moet overvloedig zijn en zijdeachtig om aan te raken. Het moet vastzitten aan ledematen van sterk, plat bot van hoge kwaliteit met de benen dicht bij elkaar. De afstand van het spronggewricht tot de koot moet lang zijn, met afwezigheid van een tweede dij boven het spronggewricht. Dit draagt bij aan de unieke actie van de Clydesdale die zowel bij stap als draf vrij moet bewegen. 

Een Clydesdale is een trekpaard, meestal van 163 cm tot 183 hoog en gemiddeld 800 a 900 kilo. Clydesdales zijn zeer volgzaam, zachtaardig, intelligent en hebben een 'majestueuze' uitstraling, met een gemiddelde levensduur van 20-25 jaar. Ze zijn gebouwd voor kracht en hun grote voeten hebben veerachtige eigenschappen die als schokdempers werken de druk van zware ladingen. Deze voeten, samen met gezonde, goed gebouwde ledematen en een krachtige stam, zorgen voor de kracht van het paard dat voornamelijk is gefokt om groot te bewegen.

De juiste voedingsgewoonten zijn essentieel, zoals bij alle herbivoren, en als gewoontedieren ook verwacht eten op geplande tijden. Hun typische voedsel is een mengsel van bietenpulp, zemelen, haver, mineralen, zout, melasse en water.
Clydesdales moeten regelmatig worden verzorgd om hun huid gezond te houden. Zoals met veel dieren die momenteel worden gecategoriseerd als zeldzame rassen, heeft de Clydesdale een aantal problemen rond de conceptie, het aborteren van de foetus en een vroege incidentie overlijden van pasgeboren veulens. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar elk van deze kwesties met de steun van de rasverenigingen en de sterke overtuiging is dat dit om deze redenen is dat het ras een zeldzaam ras blijft.

Gewenst is een paard dat gezond is, vruchtbaar, onverstoorbaar, goedmoedig, robuust, veelzijdig inzetbaar, werkwillig en dat voor alle vormen van gebruik geschikt is. In het bijzonder geldt dit voor inzet op het terrein van sportieve vrijetijdsbesteding.  

Hieronder vallen:
a. Navelbreuk of gaatje in de buikwand
b. Kaakafwijkingen: papegaaien- of karperbek
c. Erfelijke ontwrichting van het kniegewricht (losse knie)
d. Aangeboren niet-ingedaalde testikels (klophengst)
e. Aangeboren hoefafwijkingen, ongelijke hoeven, platte hoeven en bokhoeven
f. Zomereczeem / CPL
g. Maanblindheid
h. Cornage
i. Sarcoïden (huidtumoren)